Archiwa tagu: zakręcarka wyposażenie

Zakręcarki Zalkin – solidne maszyny przeznaczone do masowej produkcji

Zakręcarki dla branży spożywczej

W przemyśle konsumpcyjnym szczególnie istotne jest hermetyczne zamykanie towarów. Po pierwsze – wyrób absolutnie nie wydobywa się ze słoika, np. w trakcie załadunku. Po drugie – dużo dłużej utrwala naturalny smak, co dla Odbiorców jest właściwie nie do przecenienia, gdy „przerzucają” regały z zatrzęsieniem towarów (nieraz kilkunastu odmiennych marek). I po trzecie – możemy go bez wątpienia dawkować w ten sposób, aby mówiąc w skrócie nie było go ani za wiele ani zbyt mało. Ogólnie rzecz biorąc zakręcarki, ponieważ w ten sposób tytułuje się maszyny zakręcające, między innymi weki oraz butelki, powinny wypełniać bardzo wiele wielorakich zaleceń, by były przyjęte do produkcji. W ostatnich czasach jeszcze większy nacisk położono na pakowanie artykułów niezwykle wrażliwych, np. świeżego mleka oraz opracowano maszyny Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich celem jest profesjonalne zamykanie opakowań z jednodniowymi napojami, przetworami mlecznymi i wodą źródlaną.

Jeżeli mamy na względzie maszyny zakręcające produkty w opakowaniach, to możemy wyszczególnić:

Zakręcarkę butelek – w owym przypadku mamy szansę wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół własnej osi, liniową, z samodzielną głowicą lub wieżę zamykającą. Takiego rodzaju zamykarki działają idealnie nie tylko w przemyśle konsumpcyjnym, ale też przemyśle kosmetycznym, spirytusowym oraz aptekarskim.

Zakręcarkę słoików – tu głowica zakręcarki jest idealnie dopasowana na potrzeby konwencjonalnych wieczek słojów. Na starcie zakręcarka redukuje nadmiar powietrza, zaś następnie zakręca je zgodnie z regułą twist-off.

Zakręcarkę do okrągłych konserw – świetnie sprawdzają się przy zamykaniu owalnych puszek, które zostały stworzone, m. in. z cynku.

Jeśli zamierzamy przystosować właściwą głowicę, wtedy musimy mieć na względzie przede wszystkim materiał, z którego skonstruowane jest opakowanie. W takiej sytuacji produkt będzie w dobrej dawce umieszczony w butelce albo metalowej puszce. Zamykarki mechaniczne posiadają niezwykle trwałą konstrukcję, która daje podwładnym bezpieczeństwo. Epizodycznie ulegają awariom, jeżeli są prawidłowo eksploatowane i czyszczone. Zakręcarki to maszyny, których budowa nieustannie „się rozwija”, ponieważ bez przerwy konstruowane są bardziej oryginalne pojemniki o profilach innych aniżeli poprzednie.

Podział zakręcarek z uwagi na wariant

Ogólnie rzecz ujmując zakręcarki możemy rozdzielić na jednogłowicowe, z wieloma głowicami, maszyny frontowe i urządzenia odpowiednie dla opakowań o niewielkich oraz średnich objętościach. Zakręcarki z jedną głowicą powinniśmy natomiast zróżnicować na bezobsługowe (same nakładają nakrywkę) oraz w połowie zmechanizowane (wieczko należy wziąć ręcznie). Zakręcarki wielogłowicowe, przykładowo karuzelowe, zawierają od 3 do 24 głowic i mogą działać na liniach fabrycznych o znacznej wydajności, z pojemnikami szczególnie wrażliwymi oraz wówczas, gdy w pojemniku artykuł dotyka końca opakowania. Ostatni wariant jest oddawany bardziej dla sektora aptecznego oraz kosmetycznego (do zamykania nierzadko wyjątkowo małych dawek towaru). W przypadku maszyn frontowych zamykanie następuje nieregularnie – kilka lub kilkanaście głowic łącznie zamyka opakowania z wyrobem. Kapslownice znakomicie sprawdzą się na potrzeby zamykania wody niegazowanej w butelkach PET oraz piwa. Naturalnie zakrętarki są wyjątkowo istotnym modułem na linii przerobowej, pomimo że zwyczajnie wymagają w praktyce żadnego nadzoru. Dzięki zamykarkom znakomitej jakości znacznie powiększa się wydajność masowej produkcji. Zakrętarki możemy założyć „od podstaw” (uwzględniając, np. towar do którego ma być dobrana oraz ilość zakręcanych opakowań w ciągu jednej godziny).

Pozostałe urządzenia używane w procesie masowego generowania produktów

Do kolejnych urządzeń, za pomocą których tworzone są pełne linie fabryczne, trzeba zaliczyć: urządzenia do nanoszenia etykiet, maszyny rozlewnicze, dozownice i napełniarki, kontrolery, maszyny do załadunku i rozładunku, miksery i kartoniarki. Wszystkie wyszczególnione urządzenia możemy zaopatrzyć w dodatkowe możliwości, np. w aplikatory krawatek. Klasyczny tok masowej produkcji wygląda następująco: poddane wcześniej sterylizacji opakowania docierają na linię produkcyjną, są odliczane i właściwie rozmieszczane. Maszyny do rozlewania produktu wypełniają przymocowane opakowania wyrobem, natomiast kapslownice okrywają szyjki stosownymi wieczkami. Niebawem pozamykane przetwory trafiają, m. in. do robotów pakujących. W każdej dziedzinie mechanizm masowej produkcji będzie prezentował się troszeczkę inaczej, gdyż jest on zależny od gatunku produktu. Więc na potrzeby artykułów drogeryjnych są dedykowane inne modele maszyn, natomiast do wytwarzania nalewek alkoholowych i kolejnych napojów wyskokowych – inne.

Jeśli zaabsorbował Cię wyżej wymieniony temat, kliknij w odnośnik tutaj – Zakręcarka – a być może odkryjesz to, czego dzisiaj poszukujesz.