Archiwa tagu: kawa świeżo palona

Nasz ulubiony napój – kawa ziarnista

Kawa budzi nas do życia. Ten odkryty w Etiopii napój jest na drugim miejscu po wodzie najpowszechniejszym napojem na Ziemi. Uwielbiają go praktycznie wszyscy – wiecznie zajęci pracy Nowojorczycy i wypoczywający podczas siesty mieszkańcy Madrytu. Najciekawsze w kawie jest to, że poszczególne ziarenko cechuje się innym aromatem. A to przez to, że krzaki kawowca rosną w różnych warunkach klimatycznych w przeszło 70 krajach. Zawarta w kawie kofeina ułatwia koncentrację i wspiera procesy metaboliczne organizmu. Nie dziwi więc fakt, że wielu ludzi nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki parzonej kawy.

Kawa w wyjątkowo szybkim tempie zdobyła miano ulubionego napoju dorosłych. Jedni piją ją z mlekiem i cukrem. Inni spożywają jedynie mocną, czarną kawę, znaną pod nazwą espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – jest w czym wybierać. Małe ziarenko, tak dużo smaków. Poznajcie podróż kawy do Europy, metody jej parzenia i jej największe zalety.

Jak kawa stała się naszym ulubionym napojem?

Bez cienia wątpliwości miejscem narodzin kawy jest Etiopia. To zapewne tam, wedle opowieści, niejaki pasterz spostrzegł, że kozy jedzące czerwone owoce są dużo bardziej energiczne, od innych zwierząt. Tymi owocami okazała się kawa. Społeczności zasiedlające Półwysep Somalijski zaczęły łączyć zgniatane owoce z tłuszczem, żeby konsumować je później w czasie walki. To były dopiero początki kawy. Dopiero w XVIII lub XIV wieku wymyślono metodę palenia ziaren kawy. Pierwszą kawiarnię założono w Stambule w 1554 roku. Kawa miała sowich sympatyków jak i przeciwników. Spora liczba religijnych fanatyków widziało w kawie napój szatana. Napój ten opisał w XVI wieku europejski wędrowiec Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt kolejnych lat kawa ostrożnie wkraczała na salony naszego kontynentu. W samym Wiedniu w XIX wieku funkcjonowało przeszło 1200 kafeterii. W dzisiejszych czasach wypija się prawie 4000 mld filiżanek rocznie.

Palone ziarno czyli podstawa dobrej kawy

Specjaliści twierdzą, że do przyrządzenia pysznej kawy konieczne są 2 składniki – świeże i wprost prażone ziarna, a także sprawdzeni dostawcy. Proces rozpoczyna się od wypalania ziaren kawy. Palenie klasyczne trwa około 20 minut. Ziarna nagrzewane są do temperatury liczącej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie palenia ziarna kawy uwalniają przeszło 800 elementów zapachowych . W zależności od temperatury i czasu wypalania powstaje oryginalny smak i zapach kawy. Później ziarna są natychmiast studzone by na długi czas mogły zatrzymać swój niezwykły aromat.

Po czym rozpoznać dobrą kawę do ekspresu? Czy wyróżnia się dobra kawa do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu charakteryzuje się jasno brązową barwą. Nie dajcie się nabrać na zapewnienia firm, że ich ciemne, wręcz smoliste nasiona są najwyborniejsze. Są one zwyczajnie marnie wypalone, co wyczujesz od razu po ich ostrym smaku. Zazwyczaj na opakowaniach z kawą oznaczone są loga organizacji zaangażowanych w ochronę przyrody. Bierzemy zatem tą droższą kawę, mając nadzieję, że poprawimy przez to los lasów podzwrotnikowych. Jest to wyłącznie skuteczny środek marketingowy, który w ogóle nie wpływa na jakość kawy, ale z opłatą odpowiedniej opłaty członkowskiej. Z tego względu spora ilość kaw pochodzących z najlepszych plantacji nie posiada żadnych certyfikatów. Jakość takiej kawy odczuwa się po prostu w jej zapachu, a nie w estetyce opakowania.

Kawa nie jedno ma imię.

Parzenie kawy to swego rodzaju obrzęd. Najpierw wybieramy adekwatną kawę ziarnistą. Zapach i moc aromatu zależne są tak naprawdę od miejsca plantacji i czasu wyparzania ziaren. Następnie powinniśmy wybrać wysokiej jakości akcesoria, w zależności od tego jaką technikę parzenia wykorzystamy. W metodzie French Press wykorzystujemy specjalny zaparzacz, który oddziela fusy. Aeropress to technika która łączy zalety French Pressu i walory metody przelewowej. Kawę po prostu wyciska się przy użyciu profesjonalnego urządzenia. Jedną z najbardziej lubianych technik alternatywnego parzenia kawy, jest DRIP. DRIP to wytworzony z plastiku, porcelany bądź szkła kubek z otwartym dnem. Wypełnia się nim filtr, miarkuje się kawę i zalewa stopniowo wrzątkiem. Kawa, wraz z całym swoim smakiem leniwie kapie do dzbanka, przez co można ją od razu wypić.

Wypróbuj wszystkich metod i znajdź taką, która Ci najbardziej pasuje Z kawą warto jest poeksperymentować, ponieważ zawsze może nas ona zadziwić swoim aromatem i smakiem. Gdzie warto kupić kupić dobrą kawę do gastronomii, lub też do domu? Który sklep z kawą wybrać? Jednym z najlepiej wyposażonych sklepów online oferujących świeżo paloną kawę jest swiezowypalana.pl. Znajdziecie tam bogaty wybór kaw uprawianych w dalekich zakątkach świata. Kawa palona jest zaraz po złożeniu zamówienia i dowożona w ciągu 24 godzin od momentu jest zapakowania. Smakuje jak raj, gdyż wytwarzana jest z świeżych ziaren, palonych przez najlepszych mistrzów. To idealna kawa na dobry początek dnia, jak i na miłe po południe w towarzystwie najbliższych. Gdy raz spróbujesz dobrej kawy ziarnistej, nie będziesz chciał pić żadnej innej. Wstąp na stronę internetową sklepu i zamów na miejscu wypalaną kawę: sklep z kawą.